mandag, juni 16, 2008

kung fu


Kung fu er, i følge wikipedia, "en samlende betegnelse for kinesisk kampsport(kampkunst). Ordene betyr noe i retning av «dyktighet gjennom hardt arbeid». (...) Det finnes bortimot hundre ulike kung fu-stiler, mange av dem med elementer som påstås å imitere dyrs bevegelser. (...) Opprinnelsen til sporten er noe uklar, men de mer håndfaste sporene til dens røtter leder blant annet tilbake til Shaolin-templene i Kina, som utviklet dette som selvforsvar mot inntrengere.

Deretter står det en liten søt historie om en Lama, som kommer i neste bloggpost.

Og wikipedia forteller videre:

"Etter som tiden gikk, brukte ikke kineserene Kung Fu til bare trening og selvforsvar lenger. Teknikken ble brukt i krig og utviklet med bruk av våpen som sverdspyd vanlige redskaperpisker og kuan-dao, et dødelig våpen laget av Kinas krigere for over 1500 år siden. Kung Fu var ikke lenger under kontroll av pagoden Shaolin. Kung Fu ble delt i ulike teknikkgrupper, gruppene kjempet mot hverandre. I Kina ønsket etter hvert de som behersket kampkunsten å beholde den for seg selv og nære slekninger. Familier fikk sin egen Kung Fu, kalt «Familiens Kung Fu».

Det er flere stilarter innen Kung Fu som praktiseres i Norge i dag, blant annet Hiep Vo Mon kung-fu, Kim Son Quang kung-fu, Wing Chun og Qwan Ki Do."


Jeg trener førstnevnte, Hiep Vo Mon Kung Fu, i Oslo Kungfu Klubb, og skal gradere til gult belte til helga. (Bildet er fra klubben vår)


På HVM Kung Fu sine hjemmesider, står dette:

"HIEP VO MON passer godt for alle; ungdommer, voksne, menn, kvinner og barn. 

HIEP VO MONs trening består av 4 grunndisipliner som gjør at hele kroppen aktiveres: mønster, kamp, selvforsvar og brekking. 

Ved å trene HIEP VO MON vil en få en utvikling av alle musklene, fremme mykhet, spenst, kroppsholdning, kroppsbeherskelse og hurtighet. 

HIEP VO MON er det beste og mest effektive selvforsvar, og gir ofte topp konkurranseresultater. 

Det er mange fordeler med å trene HIEP VO MON. Fra nybegynner til svartbelte 1. DAN må alle utøvere ha vært gjennom de 4 disipliner som blir nevnt ovenfor. Men etter 1. DAN kan utøvere velge å satse mer på én av disiplinene. Utøvere under 16 år er fritatt for brekking.

5 kommentarer:

Thor-Rune sa...

En trist historie, egentlig, det du forteller. Om det som skjer så mange ganger med så mye - kraftfulle ting utviklet til å gjøre noe godt, tatt opp av de med alt annet enn godt i sinnet og ødelagt. Ikke akkurat mangel på eksempler på sånt i historien...

Anonym sa...

vel, strengt tatt er det ikke jeg som forteller.. veldig enkelt "skrevet", bare kopierte inn :)

Anonym sa...

"HIEP VO MON er det beste og mest effektive selvforsvar, og gir ofte topp konkurranseresultater."

Er det virkelig sant? Jeg tenker vel at personen er viktigere enn kampformen?

Anonym sa...

"HIEP VO MON er det beste og mest effektive selvforsvar, og gir ofte topp konkurranseresultater."

Er det virkelig sant? Jeg tenker vel at personen er viktigere enn kampformen?

Aiwu sa...

Hei, flott at det er noen andre som blogger om wushu (kung fu)! :)

Jeg lå merke til at en del av informasjonen (les: alt) du hadde hentet fra wikipedia, var feilaktig eller uten kilder.

Jeg tok meg derfor bryet med å oppdatere wikipedia for deg! Mer informasjon om wushu kan du finne på bloggen min (http://aiwushu.blogspot.com/)